четвер, 27 березня 2014 р.

Я народився під закосиченим узбіччям Синяка…
                Так письменник-прозаїк Василь Фенич описував свій мальовничий ільницький край, сині гори, трудолюбивих, талановитих людей. Вивчити творчість письменника-земляка, виховати особистість, яка шанує минуле та сучасне, почуття гордості за своїх земляків, любов до рідного краю, його культури, узявся п’ятий клас разом зі своєю вчителькою української мови та літератури Ільницької ЗОШ І-ІІІ ст. Віталією Світлик на відкритому уроці «Література рідного краю. Життя і творчість В.Фенича» (1914-1949).
            П’ятий клас перетворився у справжню світлицю – плетена городина із старовинними глечиками, рушниками, соняшниками, портретом письменника, фотографіями різних часів, виставкою малюнків з творчості письменника збірка «Мужність».
            Учні сидять за партами у вишиваних костюмах, поділені на групи. Вони оцінювали роботу один одного смайликами: «жовті» - відмінно, «фіолетові» - недопрацювали. 
            Група «ДОСЛІДНИКІВ» - Ярослава Савко, Сергій Волошиновський, Тетяна Фельцан, Лілія Ловска, Наталія Велиган, Христина Химинець, Андріана Чорніля підготували матеріал про життя і творчість В.Фенича і отримали жовті смайлики.
            В 1965 році  вийшла збірка «Мужність». Вона включила в себе 24 оповідання, написані в різні роки життя: перше оповідання – 1935 рік, останнє  - 1948 рік.
            Група «ЧИТЦІВ» декламувала новелу «Пісня про Май», ліричний етюд «Осінній дощ», оповідання «Дорога», новелу «Наше життя».  Поринути в світ його творів допомогли: Андріана Ломага, Станіслав Чепа, Яна Куртинець, Станіслав Гіга, Оксана Лутак, Яна Староста.
            Письменник своїми творами намагався захистити населення від соціальної несправедливості, експлуатації населення, злиднів. В даних уривках всім надзвичайно сподобався образ матері,  учні разом з учителем Віталією Світлик виконали пісню «Про маму».
            Група «АКТОРІВ» - Ірина Світлик, Христина Кречун, Андрій Пригара, Олександра Сочка, Сергій Бідзіля, Максим Міклович, Марія Чубирко підготували інсценівку до оповідання «Вигнанці», в якій намагалися показати жорстоке ставлення панівного класу до зубожілих селян. Вдало зіграли ролі Матері, панів Юрчучки та Юрчука, Маріки, Василька, а  також учні підготували уявне інтервю із письменником.
            Був показаний мультимедійний показ спогадів про письменика племінниці Марії Михайлівни Скраль.
            Група «ХУДОЖНИКІВ» -  Яна Повх, Іван Клюса, Неля Ганчіч, Жанна Павлище презентувала саморобні книжечки з оповіданнями письменника. А в портретах В.Фенича  - Яна Повх,  Іван Шестак,  Діана Микита, Іван Клюса намалювали щиру душу, задуманий вираз обличчя, яке ніби говорить: «Любіть свій рідний край».  Пейзажну картину моря із оповідання «Бідний Санді», який мріяв про щасливе життя, відтворила  у малюнку  Вікторія Сак, «Синевирське озеро» - Неля Ганчіч, «Вигнанці» - Жанна Павлище.
            Всі учасники груп отримали жовті смайлики, що означало «відмінно» та ювілейний календар на 2014 рік. Високу оцінку проведеному відкритому уроку дала директор Ільницької ЗОШ І-ІІІ ст. Ольга Василівна Попович та гості, члени організаційного комітету по підготовці та відзначенню 100-річчя письменника-прозаїка Василя Фенича, депутат районної ради Василь Павлище, керівник кіно-фотостудії районного будинку культури Василь Ловска,  директор історико-краєзнавчого музею Андрій Світлинець.
           Гордістю п’ятого класу та їхнього вчителя Віталії Іванівни є те, що вони змогли повернутись в минуле та заглянули на сторінки чудових творів письменника-прозаїка Василя Фенича, відтворити забуте і пам’ятати про таких людей,  які боролися за свій народ та його щасливе майбутнє.
  Провідний методист районного будинку культури,
секретар оргкомітету Любов Філеш


 

 
 



 
 
 


Немає коментарів:

Дописати коментар