четвер, 31 березня 2016 р.


«Відлуння  музики життя»

30 березня 2016 року у виставковий залі РБК відбулося  відкриття ювілейної персональної виставки Заслуженого майстра народної творчості України Сергія Голубокого, майстра виготовлення скрипок та віолончелі, вишивальниці члена народного об’єднання художників та майстрів народного мистецтва «Колорит Боржави» Іляни Войнарович. Не винятком цього є зустріч із майстром народної творчості України Сергієм Григоровичем Голубоким — Заслуженим майстром народної творчості України, членом Асоціації майстрів-художників смичкових інструментів. Створив 322 інструменти, з яких 22 віолончелі, автор довідника «Скрипкові майстри України». Скрипки Голубокого звучать у Франції і Угорщині, Росії і Америці, Іспанії і Німеччині. Народився 24.02.1961 на Хмельниччині. Початкову музичну освіту отримав у Красилівській музичній школі. В 1976 року вступив до Вінницького музичного училища у клас викладача скрипки Н. С. Калиновського. У 1980 р. навчається в Харківському інституті мистецтв по класу альта в професора С. Г. Кочаряна. Через рік перевівся в Київську консерваторію. Ще через рік, у складі квартету студентів консерваторії став Лауреатом Республіканського конкурсу струнних квартетів. Як соліст-виконавець брав участь у концертах групи найкращих студентів у Лейпцігу, Галлє, Веймарі (Німеччина). Тоді ж власноруч виготовив альт і зіграв на ньому. У 1984-1989 роках — артист і скрипковий майстер Київського дитячого музичного театру. У 1989р переїхав до Закарпаття - працювати і навчатися в скрипкового майстра Олексія Пехенька, відомого віртуоза-реставратора.
Завершенням фахової освіти стало дворічне стажування у видатного польського майстра, лауреата багатьох міжнародних конкурсів, члена журі тьрох останніх конкурсів скрипкових майстрів імені П.І Чайковського в Москві Яна Павліковського.
У 2009 році Голубокий отримав звання «Заслужений майстер народної творчості України». Викладач Іршавської дитячої школи мистецтв (скрипка), керівник народного струнного ансамблю Іршавської ДШМ.
   Майстерністю вишивки здавна славився наш край. Серед таких талановитих є Войнарович Іляна Іванівна народилася 19 березня 1956 року в селі Нижні Ремети Берегівського району.
В 1973 році закінчила середню школу в с. Береги Берегівського району.
В 1984 році закінчила Мукачівський радгосп-технікум. 
З 1984-1991 рік працювала в держстатистиці м. Іршави.
   З 1991-2003 році - працювала в Іршавській райдержадміністрації. Займається художньою вишивкою понад 40 років. Член народного об’єднання художників та майстрів народної творчості «Колорит Боржави». Приймала участь у фестивалі ковальського мистецтва і народних промислів «Гамора», благодійно-мистецькій акції «Світ без меж», районний фестиваль «Повір у себе» творчих особистостей з обмеженими фізичними можливостями, районний фестиваль вертепів та колядницьких колективів «Іршавський бетлегем 2016», учасник Всеукраїнської виставки робіт людей з інвалідністю з нагоди 25 - річчя від дня створення «Союз організації інвалідів України» (Верховна Рада).
      В творчому доробку майстрині понад 60 робіт вишитих хрестиком – картини з квітами, зображенням тварин, пейзажі. Натюрморти, картини на релігійну тематику, вишивані рушники, сорочки, скатерті, серветки. У свої 60 років майстриня перебуває у постійному пошуку, хоче вишити ще багато цікавих творчих робіт. Наших дорогих ювілярів щиро вітали заступник голови районної ради Володимир Михайлович Половка, голова Іршавської міської ради Степан Степанович Бобик, начальник відділу культури і туризму Ганна Михайлівна Матіко, голова народного об’єднання художників та майстрів народної творчості «Колорит Боржави» Василь Васильович Філеш, заступник директора Іршавської дитячої школи мистецтв викладач вищої категорії, Неля Олександрівна Петер, настоятель Петро-Павлівського православного храму отець Василій, ведуча методист РБК Вікторія Чийпеш. Приємні хвилини гри на витворах мистецтва нашим глядачам подарував народний струнний ансамбль Іршавської ДШМ, керівником якого є Заслужений майстер народної творчості України Сергій Голубокий, який славиться в районі, області та за межами України.















Немає коментарів:

Дописати коментар