пʼятницю, 25 жовтня 2013 р.

Я САМ СЕБЕ ВИРІЗЬБИВ…
            В недільній школі села Приборжавське під такою назвою проведено вшанування народного художника України, лауреата Національної премії ім. Т.Шевченка Василя Свиди з нагоди 100-річя від Дня народження та відкриття музейної кімнати.

           Свято розпочав настоятель православного храму Покрови Пресвятої Богородиці о. Олександр, який попросив всіх присутніх вшанувати пам'ять Василя Свиди хвилиною мовчання.
            Ведуча свята Любов Філеш ознайомила з мультимедійним показом відеоматеріалів з життя та творчості Василя Свиди. З біографією митця пов’язане село Приборжавське. В 30-роках працював над створенням іконостасу за власними ескізами. У 1946 році на етнографічному  матеріалі цього села створив свої скульптурні композиції «Танець увиванець» та «Ліквідація неписемності».
            Василь Свида мав багато учнів та послідовників, серед них майстер різьби по дереву, скульптор, ікописець Іван Юрійович Ісак, який поділився спогадами про період навчання в Ужгородському училищі прикладного мистецтва на відділенні художньої обробки дерева під керівництвом Василя Свиди та творчу співпрацю в подальшій роботі. Як продовжувача творчості свого вчителя, кандидатуру Івана Ісака від Іршавського району висунуто на здобуття обласної премії ім. В.Свиди.
            Учень митця Іван Йосипович Шмулига прочитав власні вірші, які посвятив до скульптурних композицій «Поцілунок матері», «А коні воду п’ють», подарував до музею книгу В.Качкана «Нариси про В.Свиду».     
         Син Василя Свиди  Ярослав Васильович поділився спогадами про батька, для музейної кімнати подарував 4 фотографії  самих знакових скульптурних творів батька: «Вихід на полонину», «А коні воду п’ють», «Поцілунок матері», горельєф «В сім’ї єдиній», за яку отримав Національну премію ім.Т.Шевченка (1983р.), календар на 2013-2014 роки, конверти, які випустила Укрпошта з постаттю В.Свиди, відеофільми про творчий шлях митця.
            Голова народного об’єднання художників та народних майстрів «Колорит Боржави», член Національної Спілки художників України Василь Філеш  ознайомив з скульптурними роботами майстрів, які представлені на виставці: Івана Ісака,  Миколи Глеби, Ганни Поштак, Василя Білея, покійних Олександри та Василя Ісаків та роботами образотворчих відділів дитячих шкіл мистецтв району.
          Книжкову виставку «Митець воістину народний» підготували бібліотекарі села Приборжавське Тетяна Голінка та Надія Зорівчак.
            Мала Батьківщина, де народився Василь Свида Село Пацканьово, що на Ужгородщині  та село Приборжавське, де часто бував і працював митець можуть стати селами-побратимами наголосив у своєму виступі сільський голова Віктор Шпортень.
            Викладачі та учні образотворчих відділів дитячих шкіл мистецтв Іршавської Надія Вербищук, Великораковецької Любов Поштак, Приборжавської та Довжанської Антоніна та Ольга Дурда подарували скульптурні вироби для музейної кімнати.
            Від Приборжавської дитячої школи мистецтв всіх присутніх привітала  директор Наталія Менчук.
            З музичним вітанням виступили ансамбль скрипалів учнів Приборжавської дитячої школи мистецтв (викл. Олеся Романчук), акомпонувала Ірина Якубишин (викл. Тетяна Копинець).
            На святі виступили директор районного історико-краєзначого музею Андрій Світлинець та настоятель Петро-Павлівського храму о. Василій Ігнат.
            Велику допомогу в організації недільної школи  та музейної кімнати вклав настоятель о. Олександр, який подякував всім за подарунки для музею. Для всіх учасників, гостей, для тих хто приклав руку для створення музейної кімнати виконано Многая літа.
            Нехай цей маленький вклад в музейну кімнату Василя Свиди переросте у великий музей народної творчості і стане пам’яткою не лише видатному митцю, а й продовженням народних традицій, які житимуть в віках.
Організатор свята провідний методист
районного будинку культури Любов Філеш














Немає коментарів:

Дописати коментар