вівторок, 24 травня 2016 р.

Адальберт Ерделі повернувся на свою малу батьківщину

Велике і знакове дійство відбулось у мальовничому  гірському селі Климовиця минулого тижня, що чекали не лише односельчани, а й вся мистецька інтелігенція закарпатського краю.  З нагоди 125 річниці з дня народження        всесвітньо відомого художника, одного із основоположників закарпатської школи живопису Адальберта Михайловича Ерделі відбулось урочисте закладання капсули на місці, де буде встановлено пам’ятник відомому земляку.
«Чи прийде колись час, щоб знання, які я придбаю ціною великих самопожертв, дали плоди?» - запитував себе Адальберт Ерделі. Колорист від Бога, він крізь усі роки проніс у своїх полотнах дві речі, які його як художника цікавили: доброту і красу. Дорога, що вела його Європою з Будапешта до Мюнхена, з Мюнхена до Парижа, Брюселя, Неаполя, Рима і далі, привела врешті-решт на рідну землю, щоб залишитися в ній навічно.
Свою останню виставку в Ужгородському замкові художник підніс як кольоровий подарунок. «Буде так, як завжди, - писав він, - прийшли, подивилися, здивувалися і, змахнувши кольоровими крилами – зникнемо».
Та нині він повертається до нас, неначе весняний свіжий вітерець:
«Колись я буду  іншим,
Ніж тепер є.
Помру? Ніколи!..» - писав художник.
  І найкраще сьогодні, що можемо зробити, вшанувати великого митця, який залишив по собі усьому людству величезну мистецьку і філософську спадщину, Майстра, який з повним правом посідає визначне місце в мистецтві України ХХ сторіччя.
Урочистості пройшли в рамках міжнародної науково-практичної конференції «Ерделівські читання 2016», де взяли участь академіки, науковці, ректори академій мистецтв із більше 10 європейських країн.
  На подвір’ї  Климовицької загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів гостей зустрічали хлібом-сіллю учні школи.
  На правах господаря свято відкрив Загатянський сільський голова  Василь Максим,  який привітав всіх на малій батьківщині митця. Слово вітання мали голова Іршавської районної ради Віктор Симканинець, голова Іршавської райдержадміністрації Олександр Горін, заступник начальника управління культури Закарпастької ОДА Ілдіка Молнар, ректор Закарпатської академії мистецтв, професор Іван Небесник, академік, народний художник України Володимир Микита, академік Микола Мушинка (м. Пряшів, Словаччина),  голова Закарпатської організації Національної спілки художників України Борис Кузьма, ректор Харківської академії дизайну та мистецтв, професор Віктор Даниленко. Серед гостей свята заслужений працівник культури України Юрій Глеба – один з ідейних натхненників дійства, Василь та Іван Устичі.
  В ході свята учні школи подарували глядачам змістовну літературну композицію про життя і творчість художника за книгою І.Небесника «Адальберт Ерделі. ІМЕН.». У подарунок школі та для майбутнього музею А.Ерделі автор подарував дві книги. У виконанні учениці Загатянської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів, вихованки Чинадіївської дитячої школи мистецтв  Андріани Дешко звучали закарпатська народна пісня «Горі, долу ходжу», що побутує в селах навколишнього регіону та під час закладання капсули вже відомими представниками «Ой, роде наш красний».

Оксана Сідор,
провідний методист Іршавського РБК





















Немає коментарів:

Дописати коментар