понеділок, 22 вересня 2014 р.

          Словацький Свидник аплодував «Іршавській родині»
       
        Свою чергову творчу поїздку минулої неділі здійснив народний обрядово-фольклорний ансамбль «Іршавська родина» (керівник О.Йонаш) районного будинку культури у місто Свидник  (Словаччина) на День народних традицій та ПИРОГИ – 2014.
        Музей української культури у Свиднику традиційно з нагоди Днів європейської спадщини в Словаччині готує День народних традицій. Цього року свято відбулося за сприяння мера міста Свидника Яна Голодняка та співорганізаторами були громадське об»єднання Русинсько-Українська ініціатива та організації Словацьких Союзів бджолярів і садівників у Свиднику.
        Невід’ємною та найпривабливішою частиною різноманітної програми свята було міжнародне змагання в приготуванні пирогів. Ці змагання музей організовує з 1996 року.  В цьому році  організовувалось вже в 19 раз.
       «Іршавська родина» показала свої здібності у приготуванні пирогів і в результаті слала переможцем. Учасники колективу Наталія Трикур та Олеся Мейсарош приготували напрочуд смачні пироги, за що  отримали І місце в конкурсі. Колективу вручили великий пам»ятний подарунок.
        Частиною акції були виставки фруктів, овочів, квітів, показ різних видів вуликів і зразків допоміжних предметів в бджільництві, презентації  традиційного ремісничого виробництва, опрацювання пруття, дерева, глини, металу та шкіри.
        «Іршавська родина» подарувала словацьким друзям цілу програму фольклорних композицій, пісень і танців у мальовничій місцевості етнографічної експозиції під відкритим небом і своєю участю підтримала словацьких українців, за що була нагороджена щирими оплесками.
         Поїздка відбулася за сприяння  начальника управління культури Закарпатської облдержадміністрації, заслуженого працівника культури України Юрія Глеби.

Оксана Сідор,
провідний методист Іршавського РБК,
учасниця колективу


 







Немає коментарів:

Дописати коментар