пʼятницю, 8 листопада 2013 р.

Народна вишивка - наш оберіг
            В Іршавському районному будинку культури пройшла презентація книги Романа Пилипа «Художня вишивка українців Закарпаття ХІХ –ХХ століття».
            Вишивка – найбільш розповсюджений і чи не найдавніший вид народного мистецтва, який ще на початкових етапах розподілу праці визначався як жіноче заняття. І от, автор книги «Художня вишивка українців Закарпаття ХІХ –ХХ століття» Роман Пилип, дослідив вишивку Закарпаття кожного регіону. Він ретельно проаналізував композиційні схеми, орнаментальні мотиви, традиційні техніки, колорит.
            Книга Романа Пилипа допоможе читачеві доторкнутися до джерел колективної мудрості українського народу, зокрема закарпатців – розповів член Національної Спілки художників України , керівник народного районного об’єднання художників та народних майстрів «Колорит Боржави» Василь Філеш.
            Своїми дослідницькими роботами в галузі вишивки та бісероплетіння поділилася керівник гуртка художньої вишивки будинку дитячої творчості, член національної Спілки народних майстрів України Ольга Ловга. Вона на прикладах своїх творів розповіла про жіночі прикраси, характерні для різних районів нашого краю. Викладач художньої вишивки Ільницької дитячої школи мистецтв Марія Ляшко ознайомила присутніх з власною програмою, за якою вона проводить практичні заняття з учнями школи.
            Перед присутніми виступила народна майстриня Ольга Копинець село Імстичево, яка представила вишивані сорочки та весільні рушники. Бібліотекар відділу обслуговування Іршавської центральної районної бібліотеки  Ганна Кравчук репрезентувала книжкову виставку «Вишивки Закарпаття».
            Для учасників презентації було проведено мультимедійний показ матеріалів, якими користувався автор книги Роман Пилип і люб’язно представив для глядача. Виконуючий обов’язки директора районного будинку культури Юрій Мельник наголосив, що ця науково-мистецька праця талановитого автора стане настільною книгою для фахівців та шанувальників художньої вишивки краю.
Любов Філеш, провідний методист
районного будинку культури,
організатор презентації
бібліотекар відділу обслуговування Кравчук Ганна

 












Немає коментарів:

Дописати коментар