четвер, 4 липня 2013 р.

«…І знову стук  Гамори»
Ой, Гаморо, Гаморице,
Гаморо! Гаморо!
Ни раз им туй дубоніла,
Із своїм цімбором.
Ни раз им туй дубоніла,
Ни раз заспівала
Доки любка каждий вечір
Як зорю чекала.
             Цими самобутніми і неповторними словами  ведуча Оксана Сідор розпочала  фестиваль ковальського мистецтва та народних промислів «Гамора - 2013», який вже став традиційним. Всі присутні стали свідками демонстрації ковальського мистецтва, художньої обробки металу,  багатства  культурної спадщини,  різноманітності народних промислів,  гостинності верховинського краю, краси і привабливості місцевих ландшафтів. Лисичево належить до гірських сіл, воно розміщено між горами, які мають чудові краєвиди зимою і літом. Та й історія його цікава, але розповісти її можуть хіба  що три велетенські липи, які гордо ростуть не один десяток  років, а по сусідству з ними відстукує вже в  третьому тисячолітті Гамора, яка вкотре приймає гостей традиційного фестивалю ковальського мистецтва.
           Два дні в гірському селі Лисичово проходив фестиваль ковальського  мистецтва та народних промислів.  У ньому взяли участь понад 6 тисяч чоловік. Цьогоріч участь у заході взяли  понад 20 ковалів: Попов Ярослав, Завадський Віктор, Гренджа Василь, Чулан Владислав, Ісак Данило, Мацик Іван, Щур Іван, Молнар Олександр, Дзянка Василь, Кертис Володимир, Батрин Михайло, Печка Володимир, Капустей Дмитро, Пилипчинець Михайло,  Мателега Федір, Петровці Іван, Петровці Василь, Туряниця Віктор, Дурда Олександр, Зейкан Петро та ін. А яке свято без пісні? До проведення фестивалю долучилися провідні фольклорні   та естрадні колективи, окремі виконавці, які протягом двох  днів дарували присутнім хвилини радості  і душевного задоволення. Представили свою творчість і майстри народних промислів.



           Відкриваючи цьогорічний фестиваль ковальського мистецтва та народних  промислів “Гамора-2013”, ерший заступник голови облдержадміністрації Ігор Свищо,  голова Іршавської  райдержадміністрації Василь Ковбаско та голова Іршавської райради Станіслав Сухан відзначили заслугу лисичан не тільки  у збереженні традицій, культури, але також вміння вписати їх у сучасний світ. Кожного разу свято поповнюється певними родзинками. Таке не могло б відбутися, наголосили Станіслав Васильович і Василь Васильович, якби не щирі ентузіасти цієї справи та патріоти рідної Верховини, одним з яких  є  Лисичівський сільський голова Ярослав Пальок.
         У тому, що традиції в гірському селі оберігають, плекають і розвивають - міг переконатися кожен гість фесту.  Концерт відкривали юні аматори сцени із місцевих  будинку культури та загальноосвітньої школи (керівники Світлана Гойс та Наталія Продан). Молоді хлопці та дівчата виконали низку запальних коломийок та  вокально-хореографічних композиції. А вже без Лисичівської сколомийки, витупцьованої легінськими ногами по смерекових дошках сцени і дощові хмари  не розійшлися б над Гаморою.
         Цьогорічна Гамора розмаїто представлена в географічному плані, а ще − широкий діапазон професійного та вікового рівня ковалів.
Горить, палає ковальський горн. Циганські  міхи піддувають повітря, і пломеніє жар. Та не тільки загоряється вугілля у горнилі, але й серця навіть у таких досвідчених майстрів як Василь Гренджа із Міжгір’я. Не втримався срібловусий  Василь Степанович і   собі на майстер-клас запросив ведучу святкової програми Марину Данканич.
          Якщо говорити серйозно за майстер-клас, то чи не найбільше бажаючих повчитися було у заслуженого майстра народної творчості художника-кераміста Олександра Дворака. Виставку також представляли народні майстри: Антоніні Дурда,  Ольга Ловга, Іван Головко, Ольга Копинець, Марія Ляшко, Любов Поштак, Євгенія Саксон, Надія Вербищук, Іван Ісак, Василина Ісак, Василь Матьола,  Любов Матіко, Марія Павлище.
          Попри увагу до відвідувачів ковальського містечка, митці вогню і металу невпинно кували, клепали, згинали і розгинали метал, розпікали його і калили. Поступово уважні  глядачі могли спостерігати окремі робочі елементи, що в неділю з’єдналися у цьогорічний логотип фестивалю “Гамора-2013”.
          Містечко ковалів − це однозначно осердя фестивалю. Але до нього, як мистецька аорта, вела вулиця, обабіч якої торгові і виставкові ятки: від бочок-гелеток до вишиваних серветок, скатертин, рушників і ціфрованих сережок з намистами.
          А недільний день виявився напрочуд  гарним, теплим і сонячним. Він ніби  додав святкового настрою усім, хто продовжував святкувати.
          Біля своїх лотків поралися  народні умільці, які представили широкий вибір продукції. Були тут і глечики, і кошики, і художні картини,  і народні вишивки. Можна було купити і домашню горілку, і вино, і різні компоти, і мед, і сушені гриби. Чим не Сорочинський ярмарок!?
        Звертаючись до присутніх, Ігор Свищо зазначив, що з кожним роком фестиваль набуває широкої популярності. Посадовець побажав лисичанам розвивати та популяризувати такий чудовий фестиваль.
   
    За дорученням губернатора області Олександра Ледиди Ігор Свищо за  вагомий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток області, активну участь у громадському житті й з нагоди проведення районного фестивалю “Гамора –2013” вручив нагороди.
         Перші керівники району за сумлінну працю й професійну майстерність, вагомий внесок та активну участь у районному фестивалі ковальського мистецтва та народних промислів “Гамора -2013” нагородили спільними грамотами ковалів Іршавщини Петра Зейкана, Данила Ісака та Володимира Кертиса.
        Поки ковалі робили свою справу, ведучі концертної програми Марина Данканич та Юрій Мельник один за одним представляли  глядачам  чудові виступи фольклорних  колективів, естрадних  виконавців району та гостей  фестивалю: фольклорний колектив та троїсті музики БК с. Лисичево (керівник Світлана Гойс); фольклорний колектив Лисичівської ЗОШ   троїсті  музики «Лисицькі хлопці »  (керівник Наталія Продан); народний фольклорний колектив «Приборжавська долина» БК с. Приборжавське (керівник Марія Капцош); народний хор «Боржава» БК с. Довге (керівник Іван Кертис); дитячий зразковий фольклорний колектив «Сколомийка» БК с. Приборжавське (керівник Олена Кукла); троїсті музики Іршавського  РБК (керівник Микола Боїшко); фольклорний ансамбль с. Березники Свалявського району та троїсті музики с. Керецькі; народний  цирк  «Весела арена» Іршавського РБК (керівник Ніна Попович); лауреати багатьох фестивалів:  Марина Кушнір, Іванка та Ганна Зейкан, Вікторія Лендєл; Андріана Матіко; Вікторія Чийпеш; Мирослава Самрига; Василь Філеш; Олеся Совтан.) Та найбільш яскраві враження отримали глядачі від виступу Народного артиста України Степана Гіги.
            Методисти Іршавського РБК








 


Немає коментарів:

Дописати коментар