пʼятницю, 21 червня 2013 р.

«Духовність і культурна спадщина – одне із пріоритетних напрямків роботи сьогодення»
     Одним з пріоритетних напрямків роботи клубних закладів району при співпраці з органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями, загальноосвітніми школами, церковними громадами є духовна і культурна спадщина. Це – безцінна скарбниця історичного досвіду багатьох поколінь у сфері духовної та матеріальної культури, відродження традицій, звичаїв, свят, виховання національних і патріотичних почуттів, збереження і популяризація культурної спадщини. 


Тож недарма будинок культури села Приборжавське став базою проведення районного семінару клубних працівників «Духовність і культурна спадщина – одне із пріоритетних напрямків роботи сьогодення». Відкрила семінар провідний методист районного будинку культури Любов Філеш – «Збереження і популяризація української культури історичної духовної спадщини народу». Про соціально-економічний та культурний розвиток села Приборжавське говорив сільський голова Віктор Шпортень. З  історією  села Приборжавське в подіях та особах (з мультимедійним показом) розповів історик, директор районного історико-краєзнавчого музею Андрій Світлинець. З досвідом залучення дітей та молоді до вивчення історико-культурної спадщини рідного краю та села поділилася директор Приборжавської ЗОШ І-ІІІ ст. Марія Гринюк. Настоятель Свято-Покровської церкви села Приборжавське о. Олександр Ряшко висвітлив питання  співпраці з релігійною громадою села Приборжавське по збереженню та відродженню національно-культурних цінностей. Навела хороші приклади збереження і примноження культурних надбань села  та відтворення в колективах художньої самодіяльності керівник зразкового дитячого фольклорного колективу «Сколомийка»  Ольга Кукла.
     Про роль дитячої школи мистецтв у розвитку культури на селі директор Приборжавської дитячої школи мистецтв Менчук Наталія Іванівна.
  Керівник районного народного об’єднання художників та народних майстрів «Колорит Боржави», член Національної Спілки художників України Василь Філеш висвітлив одне із основних завдань закладів культури району відродження та розвиток народних художніх промислів.
     Згідно розпорядження Закарпатської обласної адміністрації та обласної ради від 11.12.2012 р. за № 48  «Про оголошення в області 2013 року – Роком Василя Свиди та відзначення 100-річчя від дня його народження» та плану заходів районного відділу культури і туризму Іван Юрійович Ісак художник-різьбяр по дереву, учень Василя Свиди, голова осередку народних майстрів села Приборжавське висувається на здобуття обласної премії ім. Василя Свиди.
      Завідувачка бібліотекою-філіалом села Приборжавське Тетяна Голінка презентувала книжкову виставку «Духовність – храм душі людської». Інструктор районного будинку культури Олександр Дурда організував круглий стіл по обміну досвідом роботи клубних закладів району по духовній та культурній спадщині клубних закладів з представленням мультимедійних матеріалів – завідувачка клубом села Гребля Ольга Сочка,  завідувачка клубом села  Імстичево Ганна Зейкан, директор будинку культури села В.Раковець Марія Вашкеба поділилися досвідом роботи. Учасників семінару ознайомила з недільною школою та міні-музеєм відповідальна за роботу Надія Ряшко та відвідувачі недільної школи.
   «Сад Приборжавських талантів» - репрезентувала виставку народних умільців села та учнів образотворчого відділу ДШМ та організувала концерт колективів художньої самодіяльності художній керівник будинку культури  Ганна Батьо.
     Виступи учасників семінару засвідчують, що район має високий потенціал духовної та культурно-мистецької спадщини, яка зберігається та примножується молодим поколінням.
Провідний методист районного
будинку культури Любов Філеш
    

 











 






 

Немає коментарів:

Дописати коментар